Montovaná dřevostavba nebo zděný dům?

23.05.2016 12:07

Montovaná dřevostavba vs. Zděný dům.

Stavba rodinného domu je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. Je velmi důležité zvážit všechny faktory vašeho rozhodnutí a ujasnit si, co od svého domu očekáváte, za jaké časové rozmezí chcete bydlet a do jaké finanční výše jste ochotni vystoupat. Přitom platí, že montovaný a zděný dům nemusíte na první pohled od sebe vůbec rozeznat, ovšem způsob a rychlost výstavby se značně liší. A většinou i cena.

Při rozhodování si je třeba ujasnit vaše priority, kterými jsou především čas, cena, náklady, ekologický přístup, terén při výstavbě, a další důležité faktory.

V podstatě máte možnost si vybrat ze dvou základních možností – buď dáte na tradici a bezpečnost klasického zděného domu, nebo upřednostníte stále více preferovanou tzv. montovanou dřevostavbu na klíč.  Samozřejmě nyní výběr značně zjednodušuji, jelikož mezi dřevostavby patří i sruby a roubenky a dům může být třeba i z betonu, nemluvě o alternativních způsobech výstavby, ale přece – montované dřevostavby a zděné domy se dnes staví nejčastěji a navzájem si nejvíce konkurují. Navíc ani pojem zdění už není, čím býval, jelikož moderní tvárnice se na sebe ukládají na lepidlo či stavební pěnu a konstrukce moderních montovaných dřevostaveb mnohdy obsahuje jen malý podíl dřeva.

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy.

 

Montované dřevostavby


  • Rychlost výstavby

Stavba montovaného domu na klíč je časově velmi nenáročná, dům může být postaven i do měsíce. Montované domy navíc nepotřebují vymrznout – jejich stěny neobsahují vodu jako u zděných domů, jde o suchý způsob výstavby a stavět lze i v zimě.

  • Příznivá cena

Oproti zděným domům jsou dřevostavby na klíč většinou až o jednu třetinu levnější.

  • Nízká váha

Hmotnost stavby tolik nezatěžuje své podloží a je tudíž příznivější ke svému okolí.

  • Dobré tepelné izolační vlastnosti

Na dřevostavby na klíč se povětšinou používá tzv. minerální vlna, která vykazuje oproti jiným izolacím zajímavé tepelně izolační vlastnosti, ale i odolnost proti hluku a požáru.

  • Ekologický dům

Jsou využity přírodní obnovitelné zdroje (dřevo), nejčastěji se používají hranoly a OSB desky.

  • Absence tzv. ‚vlhkých prací‘

Jelikož se neuskutečňují zednické a betonážní práce prováděné mokrou cestou (kromě základů), realizují se dřevostavby na klíč celoročně.

  • Nenáročná likvidace a snížení provozních energií

Díky upotřebení téměř veškerého materiálu je výsledná stavba téměř beze zbytků. Energie na vytápění a celkový provozní náklady jsou u dřevostavby výrazně nižší než u zděného domu, i o 50%.

  • Vyšší podlahová plocha a nižší cena

Díky nižší pořizovací ceně získáte při stejných finančních nákladech až o 25% vyšší užitnou podlahovou plochu domu.

 

 

 

  • Hořlavost

Dřevo má zajisté vyšší faktor hořlavosti než zděná stavba; aby nedošlo ke katastrofě, je nutné aplikovat požárně bezpečnostní řešení, která budou v souladu s normami.

  • Nízké akumulační schopnosti

Dřevěné stavby není možné tzv. „zahřívat do zásoby,“ proto je velmi důležité hospodárně disponovat s energiemi pomocí naprogramování topení v určený čas, nebo implementovat také do interiéru například kamenné obklady a betonové prvky.

  • Vyšší nároky na přesnost a důsledné provedení detailů, nároky na požární bezpečnost

Jelikož je dřevo vysoce hořlavým materiálem je nutno precizně dodržovat zásady a normy dle návrhu. Je zde vysoce zvýšeno zaměření na detail a je nutno zajistit důkladnou protipožární ochranu.

  • Zvuková izolace

Kvůli velmi špatné zvukové izolaci dřeva, je nutné striktně dodržovat projekt stavby (kvalitně vypracovaný) a použít izolace, které výrazně tlumí i hluk.

  • Technické vlastnosti dřeva

Jako přírodní „živý“ materiál dřevo reaguje na změny okolní teploty a vlhkost, nelze tedy garantovat tvarovou neměnnost a je nezbytné precizní provedení stavebních detailů.

  • Při špatně provedené či navržené skladbě stěny může dojít ke vzniku plísní

Je třeba velmi důsledně dodržovat provedení detailů a následně při užívání domu správně disponovat se stavbou. Při vzniklé plísni je ji nutno neprodleně odstranit, například chemickou cestou.

  • Nižší životnost než u zděných staveb

Není tajemstvím, že zděné stavby jsou daleko trvalejší než jiné, avšak uvádí se až 100 a více letá funkční životnost dřevostaveb a ve zcela jiné kategorii se pak pohybují sruby a roubenky, což dokazuje například skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.

 


 

Ekologické zacházení a prostředky u stavby dobu neznamenají ekologické bydlení i po pár desítkách let. Při menší odchylce od zásad správné cirkulace vzduchu a adekvátního vytápění jsou dřevostavby náchylnější k problémům, které se mnohdy řeší chemicky.


 

Klasický zděný dům


  • Velmi dobrá zvuková izolace

Na rozdíl od dřevěné stavby je zdivo velmi dobrým zvukovým izolantem a zadrží mnohem více zvukových projevů.

  • Vysoká tepelná akumulace

Zděný dům má mnohem větší schopnost udržet teplo i po vypnutí vytápění – dá se tzv. „vytápět do stěn“.

  • Zdi akumulují teplo, i po vypnutí topení ho ohřívají

Jak již bylo zmíněno, díky velmi vysoké akumulaci tepla stěnami z cihel a malty, je dům tepelně izolován i dlouho po vypnutí vytápění a dá se tzv. „topit do foroty“.

  • Delší životnost než montované dřevostavby

Ač se mnozí odborníci přou o spekulativnosti téhle informace, jsou zděné domy stabilnějšími ke známkám času a dlouhodobě lepší investicí.

  • Tradice

Dlouholetý potenciál a pevný základ domu jsou u nás již tradičními standarty a v našich zeměpisných podmínkách také výbornou investicí.

  • Menší náchylnost na dotvarování

Zděné domy jsou stavěny z velmi odolných materiálů, které tolik nepodléhají vlivům prostředí, jako u dřevostaveb.

 

 

 

  • Vyšší náklady na vytápění

Oproti dřevostavbě jsou zde vyšší náklady na vytápění, pokud není dům stavěn v nízkoenergetickém či pasivním standardu.

  • Vyšší cena

Kvůli použitému materiálu a absenci značných částí domu již při hrubé stavbě, které se musí následně doplatit, oproti dřevostavbám, jsou náklady zděné stavby výrazně zvýšeny.

  • Více mokrých procesů

Kvůli nutnosti provedení tzv. „vlhkých prací“ je nutné nechat dům přes zimu vymrznout.

  • Delší doba výstavby

Kvůli realizaci tzv. „vlhkých prací“, musí zděný dům vymrznout, tudíž se délka výstavby pohybuje cca kolem jedenácti měsíců, ale může být i mnohem delší.


 


 

Po rozhodnutí o jaký dům budeme mít zájem, se přesuneme k zhotovení hrubé stavby domu. I zde můžeme vidět rozdíly mezi dřevostavbou a zděnou stavbou, jak je předkládá ve své práci L. Trandová.

 

Popis

Dřevostavba

Zděná stavba

shodné parametry

Kompletní projektová dokumentace

Ano

Ano

Projektová dokumentace pro zhotovení základové desky

Ano

Ano

Obvodové i vnitřní stěny

Ano

Ano

Konstrukce krovu

Ano

Ano

Konstrukce střechy

Ano

Ano

rozdílné parametry

Výkopy

Ne

Ano

základy

Ne

Ano

komín

Ne

Ano

Elektroinstalace

Ano

Ne

Rozvody vody

Ano

Ne

Rozvody topení

Ano

Ne

Vchodové dveře

Ano

Ne

Okna

Ano

Ne

Fasáda (omítka z vnější strany)

Ano

Ne

 

Jak je vidět z tabulky dvou modelových příkladů domů, zděná hrubá stavba nezahrnuje rozvody vody, elektroinstalaci či okna a dveře. U dřevostavby na druhou stranu stavební firma nezajišťovala výkopové práce ani základovou desku, s čímž se liší nutnost další investice, ale také doba, za kterou se mohou noví majitelé do domu nastěhovat.

Jde ale ovšem pouze o modelové případy. Neexistuje jedna standardizovaná specifikace toho, co obsahuje hrubá stavba dřevostavby nebo zděné stavby. Proto si opravdu vždy zjistěte, co přesně daná firma chápe pod pojmem „hrubá stavba“ a za co vlastně platíte!

Další výrazné rozdíly si již můžete spočítat díky následné tabulce. Uváděná dřevostavba byla sloupková konstrukce z panelů vyráběných ve výrobní hale a následně montovaných na stavbě a zděný dům byl postaven systémem Porotherm.

 


 

Popis

Dřevostavba

Zděná stavba

zastavěná plocha

105,88 m2

139,4 m2

celková cena hrubé stavby

1 449 300 Kč

1 427 000 Kč

celková užitná plocha

88,54 m2

104,7 m2

cena hrubé stavby na 1m2 užitné plochy

16 372 Kč

13 629 Kč

tloušťka obvodových stěn

290,5 mm

400 mm

tloušťka vnitřních stěn

136mm

nosné 250mm, příčky 115 mm

půdorys stěn

17,34 m2 (16,4 %)

34,7 m2 (24,9 %)

skladba obvodových stěn

silikonová zušlechtěná omítka

podkladová omítka armovaná

fasádní polystyren EPS-F

sádrovláknitá desta

konstrukční sloupky

tepelná izolace

PE-fólie jako parotěsná zábrana

sádrokartonová deska GKF

vnější omítka

porotherm

vnitřní omítka

skladba vnitřních stěn

konstrukční sloupky

tepelná izolace

sádrokartonová deska

vnitřní omítka

porotherm

vnitřní omítka

skladba stropu

nosná vazníková konstrukce

tepelná izolace

PE-fólie jako parotěsná zábrana

mezerovité bednění

sádrokartonová deska GKF

sádrokartonová deska

vzduchová mezera

parotěsná fólie Sunflex-Luft-in

tepelná izolace isover

tepelná izolace isover

součinitel prostupu tepla (U)

0,2 W/m2K

0,35 W/m2K


 


Ač byla cena za hrubou stavbu stejná, dřevostavba měla menší zastavěnou plochu a u zděné stavby zabíral půdorys stěn téměř 25% zastavěné plochy, o což zmenšoval užitnou plochu, poměrně tedy získali obyvatelé dřevostavby více prostoru k užívání.

I když je cena u obou staveb přibližně stejná, po důkladnějším prozkoumání obou tabulek docílíme k závěru, že se jedná pouze o hrubou stavbu a k ní je nutno ještě připočítat veškeré další náklady na nutnosti, jako jsou rozvody vody, elektroinstalace, okna a dveře u zděné stavby a základy u dřevostavby, o které se výsledná cena navýší.

Podle součinitele prostupu tepla se jedná o nízkoenergetickou skladbu stěny u dřevostavby, kdežto zděná stavba splňuje pouze energetický standard. Předen si rozmyslete všechny výhody i nevýhody hrubé stavby, například oproti stavbě na klíč, a propočítejte si různé alternativy vašeho budoucího domova.


Pokud je pro Vás důležitější a výhodnější nižší cena a rychlost výstavby než stabilní zdraví domu a dlouholetý potenciál domu, pak je pro Vás vhodná samozřejmě dřevostavba, ale pokud hledáte domek i pro své děti, raději zvolte variantu zděného domu.

 

Drevostavba_vs_Zdeny_dum_2.pdf (388430)